טיפול בהפרעת פאניקה באמצעות ביופידבק

הפרעת פאניקה מאופיינת על ידי התקפות חוזרות ועוצמתיות של פחד או אי-נוחות קיצונית (התקף פאניקה) הנמשכים בין 10-20 דקות. בין הסימפטומים המאפיינים התקפים אלו: דופק מהיר, כאב בחזה, סחרחורת, תחושת עילפון, תחושת מחנק, בחילה, צמרמורות או גל חום ועוד.
חשוב לציין כי התקפים אלו צריכים להופיע באופן מפתיע ללא קשר לטריגר מסוים, הפרעת חרדה אחרת או שימוש בחומרים.
לפני תחילת הטיפול ישנו שלב של הערכה שנועד לאבחן את סוג ההפרעה ולהעריך את חומרתה. האבחון כולל ראיון קליני וכן עריכת אבחון פסיכופיזיולוגי באמצעות ביופידבק.

טיפול תרופתי להפרעת פאניקה

ניתן לטפל בהפרעת פאניקה על ידי תרופות מסוג SSRI ודומיו, אשר מתפקדות כאנטי דיכאוניות ואנטי חרדתיות. תרופות אלו פעולות לטווח הארוך ולוקח להן כמה שבועות להשפיע.
בנוסף, בטווח הקצר ניתן להיעזר בתרופות מרגיעות אשר משפיעות בטווח של מספר דקות והשפעת נשארת לשעות ספורות מרגיעה נטילת התרופה.

ביופידבק בהפרעת פאניקה

טיפול בביופידבק בהפרעת פאניקה מתמקד באימון נשימות. מחקרים הראו ירידה משמעותית בשכיחות התקפי פאניקה אצל מתאמנים בביופידבק שביצעו אימון נשימות, בין אם הסימפטומים של המתאמן קשורים בנשימה (תחושת מחנק, נשימה מהירה ושטחית) ובין אם לאו.
אימון נשימות מביא לנשימה שהיא נכונה יותר מבחינה פיזיולוגית. המתאמן לומד מעבר לנשימות "עמוקות" או "איטיות". באימון נשימות המתאמן מוצא את קצב הנשימה האישי שלו, כאשר מדדי הביופידבק האחרים מאפשרים לנטר תגובות לחץ המופיעות בגוף גם בזמן נשימה שנראית "תקינה" אך למעשה לא מתאימה לאדם. במהלך האימון המתאמן חווה כיצד מרגישה נשימה לא נכונה, ונחשף לתחושות הגופניות שהיא מביאה עמה. תרגול זה הינו בעל ערך עבור אנשים החווים התקפי פאניקה אשר פעמים רבות קשורים לקשיי נשימה ואף מעוררים על ידי נשימה מאומצת. כמו כן, חוויה זו מאפשרת למידה עמוקה של נשימה מתאימה.
מטפלים רבים מתחום הביופידבק ממליצים להוסיף גם אימון בשינוי קצב לב (HRV) על מנת לחזק ולתמוך באימון הנשימות. כמו כן, ניתן לשלב טיפול ביופידבק במתח שרירי, מוליכות עורית ו/או טמפרטורה.

מאמר זה הינו מודיפיקציה המבוססת על פרק של אינה חזן בספרה The Clinical Handbook of Biofeedback.

בסרטון הבא, אשר צולם במהלך קורס בהנחייתו של ד"ר רולניק, ניתן הסבר על אופיה של הפרעת פאניקה, ועל האופן שבו עבודה עם משוב ביולוגי מסייעת להתמודדות עם הפרעה זו.

דילוג לתוכן